Понеділок, 17.12.2018, 07:29
Вітаю Вас Гість | RSS

ДНЗ "Василівський професійний ліцей"

Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 41
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Професії

На базі 9 класів (з наданням повної загальної середньої освіти)

Професія Термін навчання

Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (категорії "А1", "В1"); слюсар-ремонтник; водій автотранспортних засобів (категорія "В", "С") 

3 роки  
Кухар 2 роки 34 тижня

 

На базі 11 класів 

Професія Термін навчання
Продавець продовольчих товарів. Продавець непродовольчих товарів 1 рік
Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування; тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (категорія "А1"); водій автотранспортних засобів (категорії "В", "С") 1 рік 19 тижнів

Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування; тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (категорія "А1");

водій автотранспортних засобів (категорії "В", "С")

Умови роботи:

Праця тракториста пов'язана з керуванням транспортним засобом. Тракторист повинен мати необхідні знання з будови трактора, його вузлів та систем, технології виконання механізованих робіт, особливостей використання причіпної та навісної техніки, правил охорони праці та прийомів безпечної роботи з різними механізмами, норм виробничої санітарії.

Основними  функціями тракториста є керування рухом агрегату в просторі і підтримання його функціонування в межах норми, контроль за роботою агрегату. Інформація про роботу агрегату сприймається за допомогою слуху (звук працюючого двигуна, іноді звукові сигнали помічників, які обслуговують причіпні знаряддя праці) і зору (показання приладів, іноді жести працівників, колір викідних газів).

Тракторис постійно повинен контролювати роботу причіпних чи навісних знарядь праці, оглядатися назад, стежити за показниками приладів і станом окремих механізмів. Особливо підвищуються вимоги до розподілу уваги при виконанні дій на поворотах. Крім розподілу уваги в роботі тракториста необхідний хороший розвиток стійкості і зосередження. Йому доводиться протягом усього часу координувати рух агрегату з положенням об'єктів праці, зводити до мінімуму відхилення агрегату від них.

Трактористу має бути притаманна високорозвинена технічна кмітливість, пов'язана з хорошою зоровою пам'яттю, щоб відмінно знаючи свою машину, вміючи швидко комбінувати найпростіші способи її ремонту і зберігання, він міг у найрізноманітніших умовах забезпечити її продуктивну роботу. А ще він повинен розрізняти шуми в роботі двигуна, особливості робочих рухів та їх послідовність при керуванні трактором, особливості явищ природи з тим, щоб швидко їх використовувати у певних ситуаціях праці.

КУХАР

Майстерність приготування їжі є однією з найдавніших галузей людської діяльності. Сучасний великий досвід обробки харчових продуктів і приготування із них страв накопичувався протягом багатьох віків. Для знаходження їжі первісні люди об’єднувались у племена, разом займались мисливством, землеробством. Примітивна кулінарія, якою вона була у первісних народів, пройшла довгий і важкий шлях свого розвитку, перш ніж, нарешті, перетворилася у вишукану кулінарну майстерність, увібравши в себе досягнення сучасної науки і техніки. 

Характер роботи 

Кухар готує супи, другі страви, іншу їжу. Знає, як правильно зберігати продукти, готує різні страви за рецептами і вміє оформляти приготоване. Організовує зберігання продуктів відповідно до санітарно-гігієнічних 
норм. Попри те, що кухар на підприємствах громадського харчування користується встановленими рецептами страв, він може вносити до них зміни в залежності від якості 
сировини і контингенту споживачів.

Умови роботи 

Праця кухаря належить до розряду фізичної праці середньої тяжкості. Кухарем можуть працювати як жінки, так і чоловіки різного віку. На підприємствах громадського харчування застосовують такі види робочих графіків: лінійний чи змінний (всі працівники починають і закінчують роботу одночасно); стрічковий поточний, ступінчастий (передбачає вихід працівників у різний час з тим, щоб в  години "пік" забезпечити найшвидше обслуговування); двобригадний (для підприємств, що працюють в дві зміни); комбінований (для підприємств, що працюють більше 12 годин, наприклад ресторани); сумарного обліку робочого часу (для підприємств, де працівника неможливо забезпечити роботою рівномірно протягом місяця чи року, наприклад вагонів-ресторанів). 

 У кухарів 8-годинний робочий день в одну чи дві зміни (залежно від розпорядку роботи закладу). У приватних кафе чи ресторанах режим та темп роботи кухар встановлює сам, виходячи з потреб і можливостей. 

Перспективи 

Вдосконалити свою майстерність кухар може на курсах підвищення кваліфікації. Тут можна отримати вищу кваліфікацію – 5-й або 6-й розряд, а в подальшому – високе звання «майстер – кухар». Продовжити свою освіту кухар може в колежді, торговельно - економічному інституті. 

Характерним для кращих кулінарів є те, що вони не зупиняються на тому, чого вже досягли, а постійно вчаться, уважно переймають і вивчають досвід інших, беруть участь в різних професійних конкурсах. Шлях до 
високої майстерності починається з малого: вміння нарізати овочі, гарно покласти на тарілку гарнір, акуратно полити страву соусом, не забризкувати краї тарілки. Точне дотримання технології приготування їжі – перший крок до майстерності. Ще одна сходинка до майстерності – розробка і створення нових страв. 

Ймовірність працевлаштування випускника ліцею залежить від його кваліфікації, практичних навичок, набутих під час виробничого навчання і виробничої практики. Мережа приватних закладів громадського харчування з кожним роком розширюється за рахунок створення невеликих кафе, кафе-закусочних, кафетеріїв, міні-барів. Така форма господарювання потребує фахівців-універсалів, здатних не тільки готувати їжу, але 
й організовувати закупівлю сировини, складати калькуляцію, оформляти і подавати страви. Спілкуватися з відвідувачами, знати основи економіки, бухгалтерського обліку, трудового законодавства, вміти користуватися різноманітною технікою, що допомагає прискорювати технологічні процеси, використовуючи фритюрниці, мікрохвильові печі, тостери тощо.
Споріднені професії: 
Офіціант;   Бармен;     Кондитер;    Пекар 

ПРОДОВЕЦЬ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ. ПРОДАВЕЦЬ НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ.

Продавець - професія для товариських.

З людиною цієї професії ми зустрічаємося кожен день. Зайшовши в магазин, ми часто зустрічаємо привітне і доброзичливе обличчя, на якому буквально читається запитання: "Чого бажаєте?". Іноді ці люди стають настільки близькими нам, що ми сприймаємо їх як друзів, і, прийшовши в магазин, раді їх бачити по той бік прилавку. Йдеться про продавців - професії, про яку ми, здається, знаємо все, а насправді - не знаємо нічого.

Продавець - це людина або організація, яка за відповідну винагороджу передає покупцю (продає) товар або послугу. Продавець у вузькому сенсі - особа, яка безпосередньо контактує з покупцями і здійснює продаж товару.

На перший погляд, у цій професії немає нічого складного: адже не потрібно готуватися до уроків і перевіряти зошити, цілий день бити відбійним молотком, відповідати за життя людей - але кожен день необхідно бути готовим до зустрічі з клієнтами, успішно презентувати свій продукт чи послугу, вміти укладати угоди. А це - своєрідна перемога над собою, над своїми страхами. Необхідно вміти знаходити взаєморозуміння з клієнтом, знати, як його завоювати, як донести до нього справжню цінність товару, як боротися з втомою і негативними емоціями, як створювати ефективну рекламу своїх товарів і послуг, і в результаті - стати успішною людиною.

І в цьому тобі допоможе наш ліцей.

 

Відеопрезентація  «Професія продавець – майбутнє України»

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31