П`ятниця, 17.05.2024, 11:58
Вітаю Вас Гість | RSS

ДНЗ "Василівський професійний ліцей"

Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 43
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Квітень » 9 » Круглий стіл "Соціальне партнерство та якісна підготовка висококваліфікованих, конкурентноспроможних фахівців на ринку праці "
16:48
Круглий стіл "Соціальне партнерство та якісна підготовка висококваліфікованих, конкурентноспроможних фахівців на ринку праці "

Минулого року Василівський професійний ліцей відзначив 60-річчя з дня заснування. За ці роки заклад випустив близько 16 тисяч фахівців, забезпечуючи передусім аграрну галузь кваліфікованими механізаторами. Але, якщо раніше попит підкріплювався пропозицією, то сьогодні ситуація на ринку праці кардинально змінилася. Проблема працевлаштування стала актуальною для сотень тисяч випускників як вишів, так і закладів профтехосвіти.

Для того, аби консолідувати зусилля роботодавців, навчальних закладів, інших соціальних партнерів та обговорити спільні шляхи вирішення питання зайнятості молодих спеціалістів, на базі Василівського професійного ліцею відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Соціальне партнерство та якісна підготовка висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців на ринку праці —  запорука економічної стабільності та розвитку Василівського району».

У роботі «круглого столу» взяли участь керівники фермерських господарств району, голова районної ради Денис Калінін, представники педагогічного колективу ліцею на чолі з директором ліцею Оленою Палигою, начальник відділу професійно-технічної вищої освіти та інноваційної діяльності Департаменту освіти і науки Галина Прийменко, директори Василівських шкіл, районного Центру зайнятості та інші.

У своєму виступі Олена Палига наголосила, що матеріально технічна база ліцею дуже зношена. Натомість теоретичні знання викладачі та майстри закладу надають на досить високому рівні, адже вони постійно підвищують свою кваліфікацію на семінарах та навчаннях різного рівня. Але ж у професійно-технічному ліцеї чи не найважливіше місце відводиться саме практичним навикам, а їх напрацювати без сучасного обладнання дуже важко. Отож, директор ліцею звернулася до присутніх за круглим столом керівників фермерських господарств з проханням допомогти учням ближче ознайомитися з роботою сучасних тракторів і комбайнів, залучаючи їх для проходження навчально-виробничої практики у своїх господарствах. Або ж просто, організовуючи для дітей екскурсії на підприємства. Олена Валеріївна навіть запросила фермерів на кваліфікаційні екзамени, які складатимуть ліцеїсти, щоб мати уявлення про рівень і якість знань випускників.

Учасники «круглого столу» висловили свої враження та побажання від співпраці з практикантами ліцею та його випускниками.

Майже всі наголошували на тому, що більшість з вихованців ліцею приходить на виробництво не надто підготовленими, а господарствам потрібні якщо не досвідчені фахівці, то хоча б тямущі, щоб швидко вчилися і переймали досвід на місцях. Часто-густо молоддю керує одне бажання — заробити великі гроші, не докладаючи при цьому додаткових зусиль на підвищення свого кваліфікаційного рівня.

Єгор Чувільський:

Минулого року був у мене, у ФГ «Надія», на практиці хлопчина з вашого ліцею. Спочатку я довірив йому старенький трактор, щоб подивитися, як він розуміється на техніці. І був приємно вражений його прагненням робити свою роботу гарно. Він дуже старався і робив успіхи. Якщо тепер прийде влаштовуватися на роботу до нас, звісно, візьмемо. А після нього приходив також ваш ліцеїст, так зовсім інша протилежність. Навіть не знав будови трактора!  

Хочу сказати, що я можу порівнювати рівень випускників Василівського ліцею і Оріхівського, оскільки маю господарства на території обох районів. Отож, на мій погляд, перевага на боці  василівців. Але працювати є над чим.

Подякував за хороших спеціалістів-кухарів власник василівського кафе «Гранд» Денис Ващенко:

Рік тому ми набрали новий склад працівників кафе. Звісно, головну ставку робили на шеф-кухаря. За порадою викладачів ліцею на цю посаду взяли на роботу одного з кращих їхніх учнів-«кухарів» — Євгена Лебедя — і не пошкодували. Окрім нього працюють у нас і інші випускники навчального закладу і також добре виконують свої обов’язки. Ми продовжуємо співпрацювати з адміністрацією ліцею і регулярно надаємо можливість учням проходити у нас навчальну практику.  Протягом року майже 30 майбутніх кухарів відшліфовували свої професійні навички в нашому кафе «Гранд». Щиро вдячний педколективу ліцею за цінні кадри.

Також фермери висловили побажання керівництву ліцею подумати над тим, щоб їхні механізатори могли працювати і на сучасній імпортній техніці, адже сьогодні більшість  господарств обробляють землю на тракторах «Джондір», «Кейс», «Ньюхоланд» та ін.  

До речі, самі товаровиробники також не проти у майбутньому організовувати для учнів ліцею екскурсії чи виїзні практичні уроки для ознайомлення з сучасною технікою.

Керівник СВК «Перемога» Віктор Грищук запропонував залучити до співпраці з аграріями та навчальними закладами депутатів обласного рівня і спільними зусиллями розробити довгострокову програму по співпраці представників агробізнесу і профтехосвіти, щоб разом створити, хоча б на рівні області, матеріально-технічну навчальну базу для учнів профтехучилищ.

Підтримав пропозиції роботодавців і голова районної ради Денис Калінін. Він запевнив, що районна влада завжди допоможе втілити в життя ідеї, спрямовані на розвиток і підтримку професійно-технічної освіти. Адже робітничі спеціальності сьогодні у дефіциті, а тим більше кваліфіковані. Можливо, дійсно, слід пригадати колишній досвід впровадження у школах уроків з навчально-виробничої практики, які можна було б проводити на базі ліцею. А керівникам шкіл, ліцеїв та коледжів району розробити спільну концепцію по веденню профорієнтаційної робити.

Діалог за «круглим столом» вийшов жвавим і конструктивним. Відчувалося, що проблема з підготовкою кадрів і працевлаштуванням однаково гостро стосується як роботодавців, так і навчальних закладів. Але зрозуміло одне: сьогодення вимагає від фахівця перш за все знань у своїй галузі і якісної практичної підготовки. Саме таких спеціалістів готові хоч зараз  брати на роботу.

Автор: Світлана Лобач.

Переглядів: 587 | Додав: vpl57 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930