П`ятниця, 19.04.2024, 09:50
Вітаю Вас Гість | RSS

ДНЗ "Василівський професійний ліцей"

Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 43
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Квітень » 26 » Чорнобиль… трагедія…. пам’ять….
08:41
Чорнобиль… трагедія…. пам’ять….

“Малиновий Дзвін” Багряна А.

Ви чули, як плаче спустошена Прип'ять,
За скоєний гріх розіп'ята живцем,
Прип'ята до неба, щоб вічності випить,
Щоб вмити від бруду змарніле лице?
Регочуть іони малиновим дзвоном,
Вбиваючи блиск нерозкритих очей,
Ридає вночі божевільна мадонна,
Приймаючи з лона холодних дітей
В бездонність ночей.
І тихо ступає життя у полин,
І лине Чорнобильський дзвін.

                                                

26 квітня 1986 року. Ту мирну весняну ніч на берегах Прип’яті люди ніколи не забудуть. Вона була такою тихою, такою теплою і ласкавою. Саме в цю ніч почався відлік часу далеко не мирний, а бойовий і аварійний.

У пам’яті українського народу - це день чорнобильського лиха, болю, суму, пересторог, забути його чи викреслити із пам’яті нації – неможливо.

У ту квітневу ніч не було часу дошукуватися причин вибуху, шукати винних. Це зробили згодом, а тоді треба було будь-що ліквідувати наслідки аварії. Наш народ уперше зустрівся з такою грізною силою, як безконтрольна ядерна енергія.

Люди покидали рідні домівки, ніхто тоді ще не думав, що назавжди. Дехто намагався повернутися, та зустрічав на своєму шляху колючий дріт.

Це дуже боляче – жити в батьківській хаті за колючим дротом і бачити, як спустошується, поступово вмирає твоя найрідніша батьківщина. Але ще важче знати, що на твоїй з діда-прадіда землі не можна жити.

Чорнобиль...   Мертва зона...

Сьогодні ці слова гірким болем відлунюються в наших серцях. Заростають деревами, кущами, травою опромінені села, вони порожні, мертві. Поступово, тихо руйнуються, зникають цінності поліської давнини.

Проходять роки після аварії на Чорнобильській АЕС, але біль не вщухає. Тривога не полишає людей, пов’язаних скорботним часом ядерного вибуху.

Указом президента України 2016-й рік оголошено «Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв чорнобильської катастрофи». До 30-х роковин цієї події в бібліотеці ліцею оформлено виставку-реквієм «Чорнобиль… трагедія…. пам’ять….». На ній представлена література і періодичні видання про події техногенної катастрофи і її наслідки.

Оформлено  фотовиставку «Чорнобиль – біль України»

Для учнів організовано перегляд документального  фільму «Чернобыль  -  за секунду до катастрофы»

 

Наш земний уклін, довічна вдячність усім тим, хто ризикуючи своїм здоров’ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю.

Переглядів: 408 | Додав: vpl57 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930