Четвер, 25.04.2024, 03:50
Вітаю Вас Гість | RSS

ДНЗ "Василівський професійний ліцей"

Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 43
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Грудень » 23 » Освіта в очікуванні реформ (круглий стіл 18.12.2015)
15:59
Освіта в очікуванні реформ (круглий стіл 18.12.2015)

«Співпраця, взаємодія та пошук шляхів вдосконалення профорієнтаційної роботи в умовах реформування системи освіти» — саме ця тема є актуальною, у зв’язку з реформою системи освіти та з економічною ситуацією, яка склалася в країні. Круглим стіл очолила директор Олена Палига, а також запрошені гості: директор Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації Тетяна Озерова, голова районної ради Денис Калінін, т.в.о. голови РДА Василь Зайцев, Василівський міський голова – Людмила Цибульняк, соціальний партнер, депутат районної ради – Сергій Каліман, заступник директора районного центру зайнятості – Юлія Каулько, начальник служби у справах дітей РДА – Олена Білоконь, начальник відділу освіти Василівської РДА – Наталія Задорожна та директори шкіл Василівського району.

Директор Василівського  профліцею Олена Палига розповіла про шляхи вдосконалення профорієнтаційної роботи у їхньому навчальному закладі. Зокрема, про тісну співпрацю з районним Центром зайнятості, з фермерськими господарствами. Окремо директор закладу акцентувала увагу керівників шкіл на тому, що далеко не всі учні старших класів мають достатньо високий рівень знань чи фінансові можливості для того, щоб у подальшому іти навчатися у коледжі та вищі навчальні заклади. Чимало у школах навчається дітей із малозабезпечених чи соціально-незахищених сімей. Тож для таких учнів навчання у ліцеї — це не лише отримання професії, а ще й додаткова матеріальна допомога (адже учні отримують стипендію),  безкоштовне проживання у гуртожитку, забезпечені гарячими обідами вартість яких складає до 10 грн. Всі діти пільгових категорій харчуються безкоштовно за рахунок держави.

Директор ліцею  наголосила, що нині у закладі готують спеціалістів з 5-ти професій, які є універсальними, як для дівчат так і для хлопців: оператор комп’ютерного набору, офісний службовець (бухгалтерія), кухар, продавець, тракторист – машиніст сільськогосподарського виробництва (слюсар – ремонтник; водій автотранспортних засобів).

Учні займаються в облаштованих кабінетах. До їхніх послуг — 3 майстерні, 5 лабораторій, актова та спортивна зали, спортивний майданчик, бібліотека. Такі фінансові можливості ліцей має завдяки навчальному господарству, де учні відпрацьовують свої навички, професійну майстерність, а заклад заробляє кошти для власних потреб, а головне — на втілення в життя нових планів та творчих проектів.

Виступили і керівники району, які  відзначили, що сьогодні, попри велику конкуренцію на ринку праці, відчувається дефіцит висококваліфікованих фахівців. А професіоналізм і конкурентоспроможність — це ті якості, які важко здобути без практичного досвіду, який може забезпечити лише  профтехосвіта. Головним залишається збереження контингенту молоді в районі шляхом створення нових робочих місць, забезпечення ринку праці фахівцями робітничих професій.

Соціальний партнер, депутат районної ради Сергій Калиман звернув увагу присутніх на необхідності залучення до співпраці фермерських господарств, на озброєнні яких є сучасна техніка, де застосовуються передові технології, — це крок до подальшого працевлаштування випускників ліцею, забезпечення повноцінного проходження практики та здобуття професійних навиків майстерності в професії.

Реформи розпочаті керівництвом нашої держави, мають бути підтримані суспільством і владою на місцях, - наголосила директор Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації Тетяна Озерова.

Звернула увагу присутніх на необхідність наполегливо працювати і багато чого змінити. Запорізька область взяла курс на створення безпечної, комфортної, гуманної школи радості для дітей та педагогіки співпраці з батьками, тобто, усього того, що не потребує додаткового фінансування, а лише доброї волі усіх учасників навчально-виховного процесу. Головною метою освіти є всебічний розвиток людини як особистості та найвищої суспільної цінності, розвиток її розумових і творчих здібностей, професійних знань і компетентностей, забезпечення її успішної соціалізації у мінливих соціальних умовах, сприяння розвитку особистостей, готових до свідомого суспільного вибору, діяльності в умовах громадянського суспільства заради примноження інтелектуального і культурного потенціалу Українського народу і забезпечення сталого людського розвитку в Україні. Великі сподівання ми покладаємо й на прийняті зміни у законодавстві щодо децентралізації, бо це дозволить громаді миттєво вирішувати проблеми освіти на місцях, активно продовжити процес модернізації галузі, який уже не зупинити. Процес, який підтримується громадянським суспільством, підтриманий владою та гарантований державою – має бути успішним для досягнення стратегічних цілей в реформуванні освіти і країни в цілому.

Проаналізувала контингент учнів загальноосвітніх шкіл району начальник відділу освіти РДА – Наталя Задорожна, та шляхи взаємодії і співпраці з питань профорієнтації шкіл та учбових закладів І-ІІ рівнів акредитації.

Практично всі запрошені на засідання круглого столу долучилися до обговорення цієї актуальної теми. Звучали різні думки щодо того, якою має бути освіта. Та безумовно одне: у її розвитку повинні бути зацікавлені не лише школи, а й  представники тих галузей, які широко представлені в даному регіоні.

Результатом круглого столу стало колегіально прийняте рішення про розроблення та  затвердження плану сумісної діяльності між відділом освіти  і ліцеєм, продовження співпраці з соціальними партнерами, популяризацію робітничих професій, приділення уваги патріотичному вихованню.

 

 

Переглядів: 488 | Додав: vpl57 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031